headershadow

Latest Blogposts

Nooit Meer Korte Puts Missen 3 tips

Je kent het wel die korte puts, waarvan je weet dat je ze moet maken, maar die toch af en toe mis gaan. Als je er een paar van hebt gemist, sta je vaak bij de volgende met knikkende knieën achter de bal. Er zijn een aantal zaken die je kunt doen welke ervoor zullen zorgen dat je deze korte puts iedere keer met dodelijke precisie in de hole zult laten verdwijnen.

Ik heb 3 tips voor je op een rijtje gezet die ervoor zullen zorgen dat het percentage van gemiste korte puts drastisch omlaag zal gaan.

Korte Puts Tip 1: Zet Een Lijn Op Je Bal

Bij lange puts is de lengte van de put belangrijker dan de richting, maar bij korte puts is met name de richting van enorm belang. Het is dus zaak dat je goed staat opgelijnd. Een hulpmiddel dat ik je aanraad hiervoor te gebruiken is een zogenaamde “Ball-liner”. Dit is een apparaatje dat je op je bal legt, waarna je met behulp hiervan met een watervaste stift een lijntje op je bal kunt zetten.

Korte puts tip 1 lijntje op je bal

Bij het oplijnen leg je de bal met het lijntje gericht op het punt waar je de put naartoe wil slaan en vervolgens zet je je putter haaks op dit lijntje. Op die manier weet je altijd zeker dat je opgelijnd staat naar het punt dat je hebt uitgekozen.

Korte Puts Tip 2: Kies een zo klein mogelijk doel

Een van de meest gemaakte fouten bij het maken van korte puts is dat men gewoon op de hole mikt. Dat is prima voor hele lange puts, waarbij je ver van de hole afligt en dit dus automatisch al een klein doel is geworden. Bij korte puts is de hole echter een mega groot doel en kun je het beste iets kleins in of voor de hole uitkiezen als doel.

In het voorbeeld hieronder zie je het verschil tussen de hele hole (foto links) en een grassprietje (foto rechts) als doel.

Er zijn meerdere redenen om hiervoor te kiezen. Ik zal er 2 noemen. De 1e is dat je door een klein doel te kiezen veel meer gefocussed zult zijn. Een betere focus zorgt voor minder afleiding. Je bent alleen bezig met hetgeen je moet doen en dat is die korte put uitholen.

De 2e reden is dat als je een zo klein mogelijk doel kiest en je mist het onverhoopt dan heb je toch nog een grote kans dat de bal wel in de hole zal verdwijnen. In dit voorbeeld hebben we een grassprietje als target gekozen, maar het kan natuurlijk net zo goed een zandkorreltje of iets anders zijn.

Korte Puts Tip 3: Versnel in je voorwaartse beweging

Bij alle puts is het belangrijk dat je club aan het versnellen is op het moment dat je de bal raakt. Bij korte puts is het echter nog belangrijker om daar extra aandacht aan te besteden, omdat je de neiging zult hebben om te vertragen. Dit zal resulteren in een minder goede rol van de bal en tot wisselvallige resultaten leiden.

De reden dat veel golfers de neiging hebben om te vertragen is dat ze een te lange backswing maken voor zo’n korte afstand. Bij een korte put met een lange achterzwaai zal je onbewuste de controle overnemen en denken “Ho dit is een veel te lange backswing voor zo’n korte put” en vervolgens zul je automatisch inhouden met alle gevolgen van dien.

Onthoud dus dat je bij een korte put een korte backswing maakt en in de voorwaartse beweging versnelt.

Uiteraard ben ik benieuwd wat jullie ervaring zijn met korte puts. Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat via Facebook of het reactieformulier.

Jerry

LAAT HIERONDER JE VOORNAAM EN
E-MAILADRES ACHTER OM DE BESTE SWINGTIPS TE ONTVANGEN
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

3 reacties op “Nooit Meer Korte Puts Missen 3 tips


Comment author said

Door Rene Zoetekouw op 29 april 2013 om 21:54

Hallo Jerry, bedankt voor de tips. Als suggestie voor het gevaar van de gedachte een te lange backswing te maken het volgende; neem een stand in die zo breed is als de beoogde ‘strokelengte’, stroke dan van je rechter naar je linkervoet. Dit geeft mij in ieder geval het gevoel van een juiste stroke.

 

Comment author said

Door Jerry op 30 april 2013 om 07:11

Goeie tip Rene! Alleen ligt de bal bij een put 1/3 van je linker- en 2/3 van je rechtervoet. Als je dan een stroke maakt van je rechtervoet naar je linker (als rechtshandige) dan is je follow through te kort.

Als ankerpunt voor je backswing is jouw suggestie een prima principe en bij korte puts kun je bij de follow through het beste de bal met je putterhoofd volgen tot de bal in de hole ligt.

Op die manier wet je zeker dat je de swing afmaakt en niet abrupt stopt.

 

Comment author said

Door Rene Zoetekouw op 30 april 2013 om 09:18

Bedankt voor je respons en belangrijke aanvulling!

 

Plaats een reactie


*