headershadow

Latest Blogposts

Golf is een spel van percentages

Golf is een spel van percentages

Golf is een spel van percentages. Bij een moeilijke slag, is het verstandig om in te schatten hoe vaak een bepaalde keus tot een goed resultaat zal leiden.

Als je bijvoorbeeld achter een boom ligt met voor de green een bunker en de enige manier om op de green te komen is door een hoge fade te slaan, moet je jezelf afvragen wat het slagingspercentage is. Pas als je zeker weet dat het je 7 van de 10 keer zal lukken, moet je die slag slaan.

Maar ook bij het trainen kun je heel goed uitgaan van percentages. Ik zal hieronder 4 percentages behandelen, waarna je zelf kunt inschatten hoe effectief je eigen trainingssessies zijn.

70% van het golfspel wordt gespeeld binnen 70 meter van de hole.

We hebben het hier over korte en lange puts, chips, pitches en bunkerslagen. Ik wil graag twee dingen even specifiek uitlichten.

Het eerste is het putten. Tijdens een ronde heb je gemiddeld ongeveer tussen de 30 en 40 puts. De helft van die puts is binnen twee meter. Een snelle manier om je totale aantal slagen naar beneden te krijgen is om zoveel mogelijk te trainen op puts van binnen twee meter. Bijvoorbeeld door deze oefening regelmatig te doen.

Bij langere puts is de juiste lengte het belangrijkste. Dit kun je oefenen door zogenaamde “ladder drills”. Dit zijn oefeningen waarbij je puts maakt die steeds iets verder of iets korter zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is deze oefening.

Het tweede is het maken van up and downs. Een up and down maken betekent dat als je de green hebt gemist het je maximaal twee slagen kost om de bal uit te holen. Het is het effectiefste om dit dan ook zo te trainen. Ga naar de oefengreen en kies een plekje rond de green binnen 70 meter.

Sla vervolgens 1 bal naar de hole. Pak daarna je putter en hole de bal uit. Doe dit negen keer, steeds vanaf een andere positie, met een andere club, een andere balvlucht en naar een andere hole. Het beste is om dit met z’n tweeën te doen in een matchplay wedstrijdje.

Ondanks dat hij het nu even moeilijk heeft, blijft Tiger natuurlijk een van de besten in het korte spel. Kijk maar eens naar deze chip.

90% van golf wordt gespeeld boven de schouders.

Dit is een citaat van de vader van Arnold Palmer, een van de beste golfers ooit. Tijdens het golfen heb je ontzettend veel tijd om na te denken. Zowel tijdens het naar de bal toelopen als op het moment dat je je setup hebt ingenomen en wil gaan slaan.

Waarschijnlijk is iedereen wel bekend met het fenomeen “roze olifant”. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken en ja hoor daar is hij al. De mentale factor is heel erg belangrijk in de sport in het algemeen en in de golfsport in het bijzonder ongeacht op welk niveau je speelt.

100% van golf wordt gespeeld op de baan.

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat we gaan golfen. Golfen doen we niet op de driving range of op de oefengreen. Golf speel je op de golfbaan. Golfen is het spelen van 18 holes in zo min mogelijk slagen.

Dingen als course management en presteren onder druk leer je het beste als je daadwerkelijk de baan in gaat. Niet genoeg tijd om 18 holes te spelen?

Ga naar de par 3 baan of speel eens 9 holes met maar 5 clubs in je tas. Bijvoorbeeld een putter, sandwedge, ijzer 8 en 5 en een houten 5. Dit zal je laten nadenken over hoe je de hole tactisch het beste kunt spelen.

80% van de tijd staan golfers op de driving range ballen weg te harken.

Als 70% van het spel binnen 70 meter van de hole wordt gespeeld, 90% mentaal is en 100% op de baan wordt gespeeld, waarom staan golfers die aan het oefenen zijn dan 80% van de tijd ballen weg te harken op de driving range?

Als je echt beter wil gaan spelen dan gaat de vele malen sneller door veel tijd te besteden aan het korte spel, je te verdiepen in de mentale aspecten en gewoon veel te golfen.

Ik zeg natuurlijk niet dat je helemaal niet meer naar de driving range moet, maar sla hoogstens 30 ballen, nadat je klaar bent met putten, chippen, pitchen en bunkerslagen oefenen.

Veel succes en tot volgende tip.

0 reacties op “Golf is een spel van percentages

Plaats een reactie


*