headershadow

Latest Blogposts

Beter golfen zonder les

golfles

Beter gaan golfen zonder les te nemen? Op zich natuurlijk best een opmerkelijk onderwerp voor een artikel van een golfleraar, maar er zijn nu eenmaal een hoop dingen die je kunt doen, waardoor je betere scores zult gaan maken op de golfbaan en ook met meer pezier je rondjes zult spelen.

 1. Gebruik dezelfde ballen

Ongeacht op welk niveau je golft, is het van essentieel belang dat je met hetzelfde soort ballen traint als waar je mee speelt. Als je in je golftas allemaal verschillende ballen hebt zitten die varieren in bijvoorbeeld hardheid en hoeveelheid spin wordt het lastig om consistentie te krijgen in je spel.

golfballen

Een ijzer 7 slaan met een harde bal kan zomaar het verschil maken qua afstand tussen wel of niet op de green of wel of niet in de bunker.

Daarnaast wil je tijdens het golfen eigenlijk maar een ding en dat is iedere keer hetzelfde doen. Het is al lastig genoeg om dat te bewerkstelligen met je golfswing dus dan is het helemaal zonde als je meer variatie in je geslagen ballen krijgt dan eigenlijk nodig is, doordat je met verschillende ballen speelt en dus steeds een verschillend resultaat krijgt.

Stop dus geen gevonden ballen in je tas en ook geen lakeballs die soms een week in het water hebben gelegen en soms een half jaar, want ze reageren anders bij elke slag die je doet en dat geldt dus zowel voor je lange slagen als voor je chips, puts en pitches.

 1. Juiste ballen

Naast dat het heel belangrijk is dat je altijd met dezelfde ballen speelt is het uiteraard ook heel belangrijk dat je speelt met ballen die voor jou het meest geschikt zijn.

Het is voor mij onmogelijk om je een advies te geven over met welke bal je het beste zou kunnen spelen, maar je kunt je misschien voorstellen dat als veel zijspin hebt als je een bal slaat dat het misschien slim zou zijn om met een bal te gaan spelen met wat minder spin, zodat je bal bij een afzwaaier niet het bos in verdwijnt, maar nog speelbaar blijft.

Schermafbeelding 2015-11-10 om 21.23.34

Of als je moeite hebt om goede afstanden te halen dat je kiest voor een wat harder type bal. Als je namelijk niet ver slaat en je speelt ook nog eens met een relatief zachtere bal dan zul je over het algemeen nog minder ver slaan dan wanneer je met een hardere bal zou spelen.

Zelf heb ik een keer 18 holes gespeeld met een bepaald type bal van merk X en alle ballen die ik op de green sloeg, rolden er vervolgens aan de andere kant weer vanaf. De volgende dag besloot ik toen om van hetzelfde merk een ander type bal te proberen met wat meer spin en vervolgens bleek dat alle ballen die ik toen op de green sloeg wel bleven liggen.

Dat experiment heb ik toen nog een keer herhaald met hetzelfde resultaat. Het is dus gewoon een kwestie van uittesten welke bal het beste past bij jouw spel op dit moment en dan alleen met die bal te gaan spelen en oefenen, zoals ik in tip 1 aangaf.

Een bal die ik zou aanraden om eens te proberen zijn de ballen van Redline. Via deze link kun je ze bestellen met 10% korting om eens uit te proberen. Gebruik daavoor kortingscode Revolutie15J

Directe link: https://www.redlinegolf.nl/golfballen

 1. Fitten

Niemand met schoenmaat 42 zal het in z’n hoofd halen om schoenen te kopen in maat 39 of 45, laat staan om ze dan ook nog te gaan dragen.

Toch bestaan er golfers die iets soortgelijks doen met hun golfclubs. Ze spelen met materiaal dat hun eigenlijk helemaal niet past, waardoor ze dus nooit comfortabel kunnen spelen.

clubfitten

Golfen voelt als werken. De bal doet zelden wat ze willen en dat is natuurlijk niet meer dan logisch. De opbouw van het clubhoofd, stijfheid en torque van de shaft, gripdikte en lengte van de clubs zijn maar een paar dingen die, als ze op jouw maat zijn gemaakt, voor je gaan werken op de golfbaan i.p.v. tegen je.

Vaak hoor ik dat golfers zeggen dat het voor hun niet van toepassing is, omdat ze daar niet goed genoeg voor zijn of pas net zijn begonnen, maar in de beginjaren van je golfspel wordt de basis gelegd voor je verdere ontwikkeling van je spel. Als je vanaf dag 1 niet meteen goed afgesteld materiaal hebt, zie je dat je de verkeerde houding aanneemt en op latere leeftijd worden deze houdings fouten minder makkelijk gecorrigeerd.

hans-lemmens-golf-logo

Als pro adviseer ik daarom altijd en halve set aan te schaffen van een betere kwaliteit, maar dan wel op maat gemaakt. De mensen van team “Hans Lemmens Golf“, geven je met alle plezier gratis tekst en uitleg hiervoor. Bel ze of loop eens bij ze binnen.

Gerelateerd: https://golfrevolutie.nl/clubfitting-ben-ik-wel-goed-genoeg-voor-op-maat-gemaakte-golfclubs/

 1. Golfswings bekijken

Er zijn grofweg 4 manieren waarop golfers leren en beter worden.

 • Door te denken (de zogenaamde “Thinkers”)
 • Door te doen (de zogenaamde “Do-ers)
 • Door te voelen (de zogenaamde “Feelers”)
 • Door te kijken (de zogenaamde “Watchers”)

Nu heeft iedereen een manier van leren die dominant is en waarop hij of zij het snelste leert, maar iedereen leert ook als ze op een van de andere manieren met de golfswing aan de slag gaan..

golfswings bekijken

Een van de simpelste manieren is om gewoon naar golf op tv te kijken of naar video’s op Youtube van bekende golfers.

Gerelateerd: https://golfrevolutie.nl/beter-leren-golfen-vanuit-je-luie-stoel/

 1. Oefenen

Dit lijkt natuurlijk een beetje een open deur, maar hoe vaak oefen je nou daadwerkelijk op je golfspel? Er is een groot verschil tussen iets weten en echt iets weten en beheersen.

Ik bedoel daaarmee dat je iets wel kunt weten in je hoofd, maar je weet en beheerst het pas echt als je lichaam het ook weet.

oefenen

Er is maar een manier om dat voor elkaar te krijgen en dat is door de theorie die je in je hoofd hebt in de praktijk brengt door het te oefenen. Daarbij is de volgende uitspraak ontzettend belangrijk:”Repetition is the mother of all skill”

Met andere woorden als je ergens echt beter in wil worden zul je het vaak moeten doen en uiteraard ook op de juiste manier, want als je gaat oefenen en het verkeerd doet dan word je i.p.v. beter zelfs slechter…

 1. Par 3 baan

par 3Iedereen weet wel dat je shortgame ontzettend belangrijk is als je golft. Per slot van rekening wordt 70% van het spel gespeeld binnen 70 meter van de hole.

Toch is het heel verleidelijk om op de drivingrange te gaan staan om te proberen die bal steeds verder te rammen met je driver.

Shortgame trainen is niet altijd het favoriete onderdeel van iedereen. Daarom adviseer ik mensen vaak om i.p.v. 18 holes op een grote baan regelmatig een of zelfs twee rondjes te lopen op een par 3 baan.

Tijdens zo’n ronde kom je aan heel veel korte slagen toe en afhankelijk van de lengtes van de holes op de par 3 baan kun je zelf ook nog zorgen voor nog een paar extra chips, puts en/of pitches.

Wat ik zelf bijvoorbeeld doe is het volgende:

Hole 1: Pitch de bal halverwege en met je 2e slag pitch je de bal op de green. Afhankelijk van je spelniveau kun je ervor kiezen om de hole met je tweede slag als een par 2 te spelen.

Hole 2: Sla je eerste bal op de green en leg vervolgens een extra bal ergens rond de green, zodat je een chip and run kunt spelen die snel op de green landt en relatief veel moet rollen om bij de hole te komen.

Hole 3: Maak op deze hole een extra put over de hele lengte van de green en een over de hele breedte van de green.

En zo kun je doorgaan door op iedere hole een extra shortgameslag te maken. Dat kan een bunkerslag zijn, een bal van achter een heuveltje of een pitch over het water. Wees creatief en zorg dat je lol hebt tijdens zo’n rondje.

Op die manier sla je drie vliegen in een klap:

 • Je oefent in echte baansituaties
 • Je speelt steeds maar een bal net als wanneer je 18 holes op de grote baan zou spelen i.p.v. 20 ballen van hetzelfde punt naar een hole chippen op de oefengreen. Na 20 ballen lukt dat wel ja 🙂
 • Je wisselt verschillende slagen steeds af. Net als gedurende een echt rondje golf.
 1. Focus op de belangrijke dingen

 • korte puts
 • lange puts
 • Chippen (doe test met 10 ballen)

Veruit het grootste deel van je totaal aantal slagen zijn je puts. Het loont dus zeker de moeite om daar heel veel extra aandacht aan te besteden. Puts kun je grofweg qua lengte in drie categorieen indelen

 • korte puts (binnen 2 meter)
 • midellange puts (2 tot 8 meter)
 • lange puts (langer dan 8 meter)

foucus op de belangrijke dingenAls je echt snel naar minder puts per ronde wil is het slim om aan de slag te gaan met je korte en lange puts, omdat daar de meeste winst te behalen valt.

Korte puts zijn sowieso de slagen die veruit het meeste voorkomen op de golfbaan en de ruimte om te verbeteren bij lange puts is vele malen groter dan bij middellange puts.

Stel dat je van de middellange puts er nu 3 van de 10 maakt en er heel veel op gaat trainen dan zul je er misschien 4 van de 10 maken na een tijdje. Als je echter gaat trainen op je lange puts dan zul je merken dat het aantal drie-puts drastisch zal afnemen, zeker als je ook nog veel traint op je korte puts van 2 meter en minder.

Daarnaast zijn je chips onwijs belangrijk en dit is tevens een onderdeel dat je sneller kunt verbeteren dan je lange slagen.

Doe maar eens de volgende test:

 • Steek vier tees op 8 meter van de rand van de green in de grond in een vierkant van 16 m2 (4 x 4)
 • Leg 10 ballen op 2 meter buiten de rand van de green
 • Kijk hoeveel van de tien ballen je binnen het vierkant kunt chippen
 • Als je met een gechipte bal een van de andere ballen raakt, moet je opnieuw beginnen
 • Als je een bal niet in het vierkant chipt, moet je opnieuw beginnen

Je zult merken dat dit nog best lastig is. Zolang het je niet lukt om alle tien de ballen in het vierkant te chippen, is het verstandig om hier heel veel tijd aan te besteden.

Om de oefening lastiger of juist eenvoudiger te maken kun je variëren met de afstanden en de grootte van het vierkant.

 1. Voorbereiding ronde

Het is heel belangrijk dat je je, voordat je een rondje gaat spelen goed voorbereid. Tien minuten voor tijd aan komen racen op de parkeerplaats, uit de auto springen, naar de 1e teebox rennen en met een koud en gestresst lijf vol adrenaline je eerste afslag doen is niet echt de beste voorbereiding.

Er zijn twee redenen om minimaal een uur voor je af moet slaan al aanwezig te zijn op de golfbaan:

 • Ontspannen aan je ronde beginnen
 • Inslaan

Ruim op tijd aanwezig zijn, een kop koffie drinken en vast wat ballen slaan zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en je de alledaagse stress als het ware uit je lichaam kunt laten vloeien.

Ik denk dat als de tourpro’s het doen wij daar best een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

Het inslaan is minstens zo belangrijk. Je kunt vast wennen aan de snelheid van de greens en op de driving range zul je misschien merken dat je de ballen die dag van links naar rechts slaat of juist van rechts naar links, zodat je daar in de baan rekening mee kunt houden.

Gerelateerd: https://golfrevolutie.nl/mental-golftip-voorbereiding-op-een-golfronde/

 1. Putroutine voor een ronde

putroutineOp de oefengreen voor je een ronde gaat spelen, raad ik je aan om de putroutine te doen die ik in deze video uitleg:

https://golfrevolutie.nl/de-beste-voorbereiding-op-het-putten-voordat-je-de-baan-ingaat/

 1. Pre shot routine

Het hebben van een preshotroutine is echt onontbeerlijk. Het maakt eigenlijk nog minder uit wat je doet als je het maar doet en iedere keer hetzelfde doet.

Een aantal belangrijke elemeneten van een geode preshotroutine zijn:

 • Visualiseren
 • Oplijnen
 • Oefenswing(s) maken

In onderstaande video laat ik zien wat volgens mij de ideale routine is en dat die niet stopt als je de bal geslagen hebt.

https://youtu.be/2Yl5jVvbwHg

 1. Course Management

Je kunt de beste speler ter wereld zijn, maar als je op de baan steeds de verkeerde beslissingen neemt, zul je het steeds verliezen van de mindere speler die de juiste beslissingen neemt.

course-management

In onderstaande video’s geef ik 2 voorbeelden van slim Course Management. DIt is echt een onderdeel van het golfspel dat makkelijk onderschat kan worden, maar wat je zo 3 of meer slagen kan opleveren of kosten, afhankelijk of je het goed of verkeerd toepast.

https://golfrevolutie.nl/course-management-videotip-houten-5-of-pitching-wedge/

https://golfrevolutie.nl/tussen-twee-clubs-in/

 1. Focus op lengte ipv richting

Als je aan de slag gaat met je middellange en je lange puts dan is het belangrijk dat je veruit het grootste deel van je training besteedt aan de lengte van je puts t.o.v. de richting.

Lengte is belangrijker dan richting

Ga maar eens bij jezelf na of je zo’n put vaker drie of vier meter links of rechts van de hole slaat of dat je ze er vaker 3 of 4 meter voorbij of juist te kort slaat.

Ik denk dat bij 99% van de golfers het antwoord zal zijn dat de afwijking qua afstand vaak vele malen groter is dan de afwijking qua richting.

Deze tip heb ik een tijdje geleden opgenomen, waarin ik je laat zien wat je kunt doen om beter te worden in het juist inschatten van de afstand.

 

 1. Ken je afstanden met pitchen

PitchPitchen is iets dat vaak maar een beetje op gevoel wordt gedaan, terwijl dat een slag is die best vaak voorkomt en waar je eigenlijk heel envoudig het verschil mee zou kunnen maken.

Hoe vaak kom je met je slagen van pakweg 20 tot 100 meter op de green of binnen 2 meter van de vlag?

Je zult dan echter wel een systeem moeten hebben om die afstanden keer op keer te kunnen slaan en ook weten wat je afstanden zijn met welke club.

 1. Drink voldoende water tijdens een ronde

Het mentale aspect is bij golf misschien nog wel belangrijker dan bij andere sporten. Simpelweg vanwege het feit dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tennis, de bal stilligt en jij zelf ook stilstaat.

Je hebt dus alle tijd om na te denken over hoe je vorige week die bal daar het water in hebt geslagen.

Als je onvoldoende drinkt, raak je gedehydrateerd , oftewel uitgedroogd. Als je uitgedroogt bent zul je vele malen minder geconcentreerd kunnen zijn op je spel en dus minder goed spelen, aangezien concentratie en focus twee enorm belangrijke elementen zijn van het golfspel.

Het beste is om na iedere hole een paar slokken water te nemen. Dat is beter dan dan je drie of vier keer in een keer een halve liter achterover klokt.

Gerelateerd: https://golfrevolutie.nl/drinken-op-de-golfbaan-op-een-warme-dag/

 1. Bij regen genieten

We leven nu eenmaal in Nederland en in Nederland regent het zo af en toe. Dan kun je twee dingen doen:

 • niet gaan spelen
 • wel gaan spelen

Niet gaan spelen is natuurlijk het makkelijkste, maar mocht je nou om wat voor redden dan ook toch op de golfbaan lopen en het regent, realiseer je dan dat iedereen er last van heeft die daar op dat moment loopt.

Als jij dus bewust tijdens die ronde in de regen opgewekt blijft en gewoon blijft genieten van het spelletje dan heb je alleen daardoor al een enorme voorsprong op degenen die zich kapot lopen te ergeren.

Per slot van rekening loop je er u eenmaal toch dus dan kun je er maar beter het beste van maken. 10% in je leven is wat er gebeurt en 90% is hoe je ermee omgaat. Je bent dus voor 90% zelf verantwoordelijk.

 1. Handen-oog-coordinatie

Vaak zie ik dat mensen die net beginnen met golfen de bal al vrij snel redelijk goed weg krijgen, ondanks dat hun techniek eigenlijk nog te wensen over laat. Vaak zijn dat hockeyers of tennissers.

De reden dat zij de bal wel al gelijk redelijk kunnen slaan is dat ze ten eerste een goed gevoel hebben voor de bal en ten tweede dat hun handen-oog-coordinatie al heel goed ontwikkeld is.

Handen-oog-coordinatie is iets wat erg goed van pas komt bij het slaan van een golfbal en dus zeker ook de moeite waard om te trainen door bijvoorbeeld deze oefening te doen: https://golfrevolutie.nl/simpele-oefening-om-je-golfspel-te-verbeteren/

 1. Ritme, tempo en balans

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar op de driving range moet je bezig zijn met je techniek en op de golfbaan alleen maar met je course management en de volgende drie dingen:

 • ritme
 • tempo
 • balans

Alle technische gedachtes op de golfbaan tijdens een wedstrijd zou je eigenlijk achterwege moeten laten en gedurende de golfswing hoef je je alleen maar te focussen op je ritme, tempo en balans.

Gerelateerd: https://golfrevolutie.nl/ritme-tempo-en-balans/

 1. Neurieen

Een van de beste tips die ik zelf ooit heb gekregen is om op de golfbaan te neurieen tussen je slagen door. Hierdoor kom je eigenlijk vanzelf in flow terecht en flow is de status waar sporters zich bevinden als ze hun beste prestaties leveren en alles vanzelf lijkt te gaan.

De status heb je zelf ongetwijfeld ook weleens ervaren tijdens een rondje golf of een gedeelte ervan.

Probeer het eens uit. Je zult zien dat je spel er op vooruit zal gaan.

Gerelateerd: https://golfrevolutie.nl/neurien-op-de-golfbaan/

 1. “7 van de 10 regel”

Als je een bal wil slaan, maar je twijfelt of je het wel moet doen, hanteer dan altijd de 7 van de 10 regel. In onderstaande video leg ik uit wat ik daarmee bedoel.

https://golfrevolutie.nl/7-van-de-10/

 1. Oplijnen

Tja…als je de mooiste swing van de wereld hebt, het beste balgevoel en de perfecte grip, maar je staat naar links te mikken, terwijl je naar rechts wil dan zul je nooit de golfer worden die je eigenlijk zou kunnen zijn.

Zorg er dus altijd voor dat je goed oplijnt (hier kun je bekijken hoe je dat doet) en wijk daarna niet meer van je lijn af.

 1. Versnel door de bal

Ik denk dat de meest gemaakt fout bij met name de korte slagen is dat golfers vertragen door de bal i.p.v. versnellen. Bij ieder golfshot en het maakt niet uit of het nou een put, bunkerslag of fullswing is, moet je versnellen door de bal.

versnel door de bal

Vertragen door de bal zorgt voor inconsitente ballen en consistentie is nu juist hetgeen waar golf om draait, want je wil iedere keer hetzelfde doen, zodat je iedere keer hetzelfde resultaat hebt.

 1. Neem aantal “slechte” slagen mee de baan in

Laatst stond ik bij de eerste tee te wachten tot ik kon afslaan. De flight voor ons stond af te slaan en de laatste die afsloeg zag zijn bal met een dike vette slice diep het bos in verdwijnen.

Zijn reactie was:”Nou deze ronde is nu al verpest!” en dat na slechts een slag.

Iets wat je goed moet begrijpen is dat iedereen gedurende een ronde golf slechte slagen zal doen. Het enige dat je dus van tevoren eigenlijk moet doen is inschatten hoeveel dat er in jouw geval zijn.

Stel dat je erop uitkomt dat je gemiddeld tijdens een rondje 10 slechte slagen slaat dan hoef je je dus over de eerste tien ballen die je slecht slaat niet druk te maken, want je weet van tevoren dat ze zullen komen.

Als je dus op de eerste tee bij je eerste bal gelijk je eerste slechte bal slaat dan hoef je alleen maar tegen jezelf te zeggen:”Ok…nu heb ik nog negen slechte slagen over…”

Op die manier hoef je niet bij iedere slag die je doet boos te worden. Je hebt zeg maar een “voorraadje” slechte slagen waar je uit kunt putten en waar je van tevoren al van weet dat ze gaan komen.

 1. Toch les nemen

De volgende tip is na al deze tips die je toe kunt gaan passen zonder les te hoeven nemen de meest waardevolle tip.

Het golfspel en met name de golfswing is de meest technische beweging van zo’n beetje alle sporten. Als de tourpro’s, die toch echt wel een balletje kunnen slaan, stuk voor stuk nog allemaal werken met o.a. een swingcoach dan is het voor ons toch zeker geen overbodige luxe om regelmatig naar ons spel en swing te laten kijken door iemand die er verstand van heeft.

golfles nemen

En ja…golflessen kosten geld. Ik geef een heleboel van mijn tips gratis weg, maar mijn beste informatie bewaar ik voor de mensen die bereid zijn om er ook echt in te investeren. Dus wat mij betreft prima als je met mijn gratis tips, video’s en ander materiaal aan de slag gaat, maar als je echt beter wil gaan spelen neem dan even contact met me op, zodat we samen kunnen kijken naar waar je nu staat en waar je graag naartoe zou willen.

 1. Abonneer je op mijn Youtubekanaal

In een eerdere tip zei ik al dat golfswings van Tourpro’s bekijken op Youtube je een betere golfer zal maken, maar uiteraard word je ook een betere golfer als je je abonneert op de video’s met golftips die ik regelmatig op mijn Youtubekanaal plaats.

Ik zou je dus ook zeker aanraden om je hierop te aboneren, zodat je niet de kans loopt om mijn gratis tips te missen.

Je kunt je hier abonneren op mijn Youtubekanaal.

abonneren

 

 

Ik hoop dat je met deze tips uit de voeten kunt en indien je nog vragen hebt en/of opmerkingen hebt dan kun je ze hieronder in het commentaarveld achterlaten.

 

 

 

LAAT HIERONDER JE VOORNAAM EN
E-MAILADRES ACHTER OM DE BESTE SWINGTIPS TE ONTVANGEN
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

1 reactie op “Beter golfen zonder les

Plaats een reactie


*