headershadow

Latest Blogposts

Hoe kun je beter gaan golfen in de winter?

Golfen in de Winter

Na een dramatische zomer werden we gelukkig nog getrakteerd op een prachtige nazomer. Inmiddels zijn er al een heleboel blaadjes van de boom gevallen en zijn we echt aan het einde van het golfseizoen beland.

De meeste mensen bergen dan hun spullen op om ze pas ergens in april weer tevoorschijn te halen.

Maar juist de winterperiode is de uitgelezen gelegenheid om je swing te verbeteren. Als je niet of niet zo vaak gaat spelen kun je de grote aanpassingen aan je swing doen zonder dat je tegelijkertijd rekening moet houden met het feit dat je ook nog je rondjes wilt lopen.

Hieronder geef ik drie tips over hoe je een goede swingaanpassing kunt maken tijdens het off-season en er dus als een betere golfer uit kunt komen in plaats van dat je in april weer helemaal moet gaan wennen en pas in juni weer een beetje in vorm begint te komen.

Advies 1. Zet je swing op video.

Een van de moeilijkste dingen tijdens een golfles is om de leerling ervan te overtuigen dat hij iets anders doet dan wat hij voelt. Stel bijvoorbeeld dat je in de backswing rechtop gaat staan en dus de hoek tussen je bovenlichaam en benen niet meer in tact is. Dan zul je enorm afhankelijk worden van je timing om weer netjes terug te komen en een goede bal te kunnen slaan. Dat wil je dus niet.

Golfles met video

Als de pro in dit geval echter tegen je zegt dat je lager moet blijven tijdens je backswing zul je het gevoel hebben dat je dat doet, maar in de praktijk zal de verandering minimaal zijn. Op het moment dat je je swing zelf echter op video terug ziet en er wordt bijvoorbeeld een streepje boven je hoofd gezet, wordt je geconfronteerd met wat je echt doet en gaat het leerproces 2 tot 3 keer zo snel.

Ik raad iedereen dan ook aan om in de winter golfles te nemen bij een pro die met video werkt.

Advies 2. Laat de bal links liggen.

Iedere keer als ik dit tegen leerlingen zeg, word ik een beetje gek aangekeken. Toch is het een van de beste adviezen die ik kan geven. Wat ik er namelijk mee bedoel is het volgende. Stel dat je bijvoorbeeld last hebt van een flying elbow en je wil dat tijdens de winterperiode gaan aanpakken. Dan zal waarschijnlijk het volgende gebeuren.

Je krijgt van je pro een of meerdere drills om je swing om te buigen naar de correcte manier. Tijdens dit proces zal je swing echter niet meer zo lekker aanvoelen. Je timing, gevoel en ritme zullen door de wijziging veranderen. Hierdoor is het heel goed mogelijk dat je de ballen in 1e instantie slechter gaat raken. Wat doen de meeste mensen dan? Ze proberen het toch nog even op hun eigen manier, want dat voelt zo lekker. Hiermee reset je echter het hele proces en kun je dus weer van voor af aan beginnen.

Door veel droge swings te maken en speigelwerk te doen, zal je nieuwe swingpatroon inslijten. Op die manier kom je ook niet in de verleiding om het op je oude manier te doen, omdat dat zo lekker aanvoelt. Ik heb nog een beetje een out of the box tip die ik zelf regelmatig toepas. Als je koffie gaat halen voor je collega’s en voor de koffieautomaat staat te wachten tot het bekertje gevuld is, maak dan een paar oefenswings en let op de punten die je pro heeft aangegeven. Hoe vaker je koffie haalt, hoe beter je golfswing wordt.

Advies 3. Werk aan je mentale spel.

Ik kan niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk het mentale gedeelte is in de golfsport. Dat geldt niet alleen voor de Tour spelers, maar ook zeker voor lage handicappers, hoge handicappers, gvb-ers en zelfs beginners. In tegenstelling tot veel andere sporten is golf geen reactieve sport. Je krijgt niet een bal naar je toegespeeld of geslagen die je dan vervolgens bijna instinctief weer terugslaat. De bal ligt stil, jij staat stil en dus alle tijd om na te denken.

Ik zou iedereen dan ook willen aanraden om hier in de winter mee aan de slag te gaan. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is een boek kopen over mentale training in de golfsport. Een goed voorbeeld is dit boek, maar er is nog veel meer keus.

 

LAAT HIERONDER JE VOORNAAM EN
E-MAILADRES ACHTER OM DE BESTE SWINGTIPS TE ONTVANGEN
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Hoe kun je beter gaan golfen in de winter?

Plaats een reactie


*