headershadow

Latest Blogposts

Zes tips voor beter Course Management op de Golfbaan

Golf Coursemanagement

Ik heb vaak gemerkt dat bij golfers, die niet de scores neerzetten waar ze qua capaciteiten wel toe in staat zouden moeten zijn, Course Management een van de gebieden is waar voor de meesten nog veel winst is te behalen.

Ik heb zakenmensen gezien die rechtstreeks uit het kantoor komen waar ze honderden mensen en/of miljoenen euros managen en dan vervolgens op de golfbaan spelen en hun golfspel volledig mismanagen.

Voordat we daadwerkelijk naar de ins en outs van het Course Management gaan kijken, zijn er een aantal zaken die je kunt doen om een goede strategie makkelijker te ontwikkelen en toepasbaar te maken.

  1. Werk eraan om een reproduceerbare balvlucht te ontwikkelen. Proberen om de bal iedere keer recht te slaan is de moeilijkste manier om te golfen. Je zou ernaar moeten streven om keer op keer ballen te slaan die in dezelfde richting curven. Als je golfslagen iedere keer 30 meter naar links zouden afbuigen, zou golf redelijk eenvoudig worden. Dan zou je alleen nog maar  iedere keer 30 meter links van je doel te hoeven mikken en dan swingen. Als je recht op je doel mikt, zal de bal in de meeste gevallen bij je doel vandaan draaien.
  2. Het is echt absoluut noodzakelijk dat je goed oplijnt, zodat je ook echt iedere keer op je doel staat te mikken en daar een rotsvast vertrouwen in hebt. Als je te allen tijde bij het trainen hulpmiddelen gebruikt bij het oplijnen, zullen je ogen het correct oplijnen gaan herkennen op de golfbaan. Gebruik maken van een vaste pre-shot routine zal je helpen bij het steeds weer juist oplijnen. Mocht je hulp nodig hebben op een van deze twee gebieden, maak dan een afspraak met je golfprofessional.
  3. Zorg ervoor dat je weet hoe ver je iedere club slaat. Mocht je dat nog niet weten dan adviseer ik je om wat tijd in te ruimen om dit uit te vinden. Dit zal je ernorm helpen bij je clubselectie en zelfvertrouwen geven op de baan. Ook hier geldt dat je golfprofessional je kan helpen. Let op: de afstanden per club zouden gemiddelden moeten zijn. Je kunt het het beste als volgt doen. Sla 10 ballen en streep de verste en de kortste 2 weg. Van de overgebleven 6 neme je het gemiddelde.
  4. Als laatste het volgende, oefen je korte spel (shortgame) zo vaak mogelijk. Als je goed kunt chippen en putten, zal dat het managen van je golfspel een heel stuk eenvoudiger maken.

 

Okay, dan nu de tips over Course Management:

 

  1. Sla de bal op de fairway. Met name op de 1e tee moet je een club kiezen, waarvan je weet dat je bal ermee op de fairway zult slaan. En nee…….het mag niet je putter zijn. Indien je problemen hebt met je driver, zorg er dan voor dat je een les neemt met je driver en er twee weken mee gaat oefenen op de driving range of sla tijdens iedere oefenronde twee keer af met je driver. Stop in ieder geval tijdens wedstrijden en toernooien met het steeds weer in de bomen slaan van de bal met je driver.
  2. Als je in de problemen bent gekomen, zorg er dan voor dat je er zo snel mogelijk weer uitkomt. Koste wat het kost moet je met je slag ervoor zorgen dat je de bal weer in het spel krijgt. Ik weet het “God houdt niet van lafaards”, maar hij geeft ook niet veel om quadruple bogies. Een behoudende slag om je bal weer in play te krijgen, zal je vele malen vaker slagen besparen dan het zogenaamde Hero schot. De verhouding tussen de bomen en lucht in het bos is weliswaar 10% tegen 90%, maar dat is ook het geval bij hordeuren.
  3. Neem voldoende club. Als je de tijd hebt genomen om je afstanden vast te stellen dan zal dit relatief eenvoudig zijn. Mocht je je afstanden nog niet in kaart hebben, neem dan een club waarmee je niet je allerbeste zondagsschot hoeft te slaan om te komen waar je wil zijn. Stel jezelf de volgende vraag:”Zou ik deze club ook nemen als ik de bal over het water zou moeten slaan?”  In sommge gevallen, zoals wanneer er veel glooiingen in de green zitten of de vlag achterop de green staat, kan het verstandig zijn om de bal wat korter te slaan. Als dat niet het geval is, neem dan voldoende club en swing smooth.
  4. Gebruik de 70% regel. Probeer geen toverbal te slaan die 70% van de keren niet uitpakt zoals je wilt. Als je de hele dag al een beetje met een slice speelt, weersta dan de verleiding om die hoge hook te slaan om een boom heen over het water naar een lastig gestoken pin. Als je je bal aan de verkeerde kant van een greenside bunker slaat  en de hole is vlakbij een bunker aan de andere kant gestoken, gebruik dan je verstand en opteer voor een langere putt in plaats van flirten met de pin. Als je in een defensieve positie ligt, speel dan een defensief schot.
  5. Focus je op een zo klein mogelijk target. Ik vraag altijd aan golfers waar ze op staan te mikken. Meestal krijg ik dan als antwoord “op de fairway” of “op de green”. Om meer consistente slagen te maken op de golfbaan en je slechte slagen beter te managen, is het belangrijk dat je je focus verkleint en op een zo specifiek mogelijk target mikt. Hoe nauwkeuriger en preciezer je mikt, hoe beter de uitkomst zal zijn. Stel dat je aan het darten bent en alleen maar probeert het bord te raken, zal dat je waarschijnlijk in de meeste gevallen wel lukken. In een aantal gevallen, zul je het bord echter ook compleet missen. Als je je focus zou verkleinen tot de bulls eye, zou je het volledige bord nooit meer missen. Dus……kies een zo klein mogelijk en specifiek doel voor iedere slag. Een takje of een blaadje van een boom, het puntje van de kerktoren, alles voldoet in principe, zoalng het maar een zo klein mogelijk target is op je doellijn.
  6. Je moet ook een geschikt doel uitkiezen. Mensen beginnen altijd te zuchten en te kreunen als de vlag erg dicht bij een bunker of het water staat. Meestal reageer ik dan door te zeggen dat het midden van de green nooit verplaatst wordt. Met andere woorden, kies een doel dat realistisch is voor jouw niveau. Je hoeft namelijk niet iedere keer op de vlag te mikken. Richten op een doel dat minder intimiderend is, zal de kans dat je met zelfvertrouwen swingt enorm doen toenemen.

Ik ben benieuw of deze tips je helpen bij het verbeteren van je golfspel. Dit kun je hieronder even laten weten door een recatie achter te laten.

3 reacties op “Zes tips voor beter Course Management op de Golfbaan


Comment author said

Door Meindert Kramer op 8 juni 2014 om 10:16

Heb nu twee jaar mijn gvb en het blijkt dat ik geen aandacht besteed aan course management. Blijf steken op hcp 31.5 Heb veel les van twee pro’s waar geen aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. Zoek nu info hierover. Deze zes tips zijn heel duidedelijk. Is er ook literatuur over.

 

Comment author said

Door Jerry op 8 juni 2014 om 11:27

Hoi Meindert,

Bedankt voor je vraag. Ik heb 4 tips voor je.

1. Vraag aan je pro’s of ze een keer een baanles met je willen doen waar de nadruk puur ligt op je Course Management. Dus geen enkele aanwijzing over je swingtechniek, maar puur op tactiek, clubkeuze, strategie, risico nemen of op safe spelen, drijver wel of niet, waar de lay-up slaan, op welk deel van de green mikken, wat te doen bij wind mee, tegen of van opzij etc.

2. Abonneren op mijn Youtubekanaal waar we regelmatig tips posten. http://youtube.com/golfrevolutie

3. Inschrijven voor de tips via https://golfrevolutie.nl Aan de rechterkant kun je je naam en e-mailadres achter laten, even bevestigen dat jij het echt bent via de link die je gemaild krijgt en dan ontvang je ook nog eens het E-book de beste swingtips onthuld.

4. Bekijk de video op http://puttenalseenpro.nl (3e item).
Succes en laat over een paar weken even weten hoe het gaat.

 

Plaats een reactie


*