headershadow

Latest Blogposts

Twee basisprincipes voor solide putten

Twee basisprincipes voor solide putten

Ben Hogan hield ervan om zijn oefenrondes te spelen zonder te putten. Hij gaf zichzelf punten voor het op de fairway en green slaan van de bal om vervolgens zijn bal op te pakken en naar de volgende tee te lopen. Zijn redenering was – iedereen kan een putt van 1.80 meter maken, maar alleen een zeer begaafde speler kan consistent kwalitatieve slagen met zijn ijzers produceren die binnen birdie bereik eindigen.

Hij geloofde dat de nadruk teveel werd gelegd op het putten en hij respecteerde de golfprofessionals dan ook nauwelijks die hun geld verdienden door overal vandaan putts te holen. Hij heeft zelfs eens tegen Billy Casper gezegd dat als hij niet zo goed kon putten, hij hot dogs zou moeten gaan verkopen voor de kost. Dat was ongetwijfeld na een van Billy Casper’s legendarische puttdagen, waarbij hij Hogan waarschijnlijk met 1 of 2 slagen versloeg. Putten is met recht de grote equalizer.

Dit zou iedere golfer hoop moeten geven die de aspiraties heeft om de beste golfer te worden die hij kan zijn. Putting is het onderdeel van het spel waar iedere golfer ontzettend goed in kan worden. Je hebt er geen bijzondere atlethische eigenschappen voor nodig om een putt van 3 meter te maken of om er een van 15 meter vlakbij de hole op tap-in afstand te leggen. Zelfs als je golfswing op topniveau is, kun je wellicht nog steeds geen ijzer twee 215 meter wegslaan of een drive 280 meter over een dogleg jagen, maar iedereen heeft de potentie om een fantastische putter te zijn. Of je een par 5 in 2 slagen kunt halen, zou er niet toe moeten doen. Een goede slag met je wedge en een solide putt is alles wat je nodig hebt om je birdie veilig te stellen. Zorg ervoor dat je putter je equalizer wordt.

Hieronder staan twee eenvoudige basisprincipes, plus een makkelijke oefenroutine, die je op het juiste spoor zullen zetten om geweldig te gaan putten. En zoals jullie weten, als je geweldig gaat putten, komen de geweldige scores vanzelf.

Basisprincipe #1

Laat je handen tegen elkaar vallen voor een solide grip. Neem zonder putter je normale puttstand in en laat je armen vrij vanuit je schouders hangen. Laat daarna eenvoudigweg je handen tegen elkaar vallen voor de perfecte grip. Let op dat, wanneer je handen tegen elkaar komen in een klappende beweging, er een aantal belangrijke dingen automatisch gebeuren. Allereerst zal de rug van je linkerhand naar het doel gericht zijn. In de tweede plaats zal de palm van je rechterhand naar het doel gericht zijn. En nu, zodra je je putter vastpakt, maakt het niet uit wat je met je handen doet. Zolang ze maar dezelfde kant op blijven wijzen. Je kunt een cross hand grip nemen, een split grip of een normale. Als je dit doet bij het adresseren, zullen de rug van je linker-, de palm van je rechterhand en het clubblad van je putter richting doel laten wijzen. Dit verzekert je tevens van de juiste positie van het clubblad op het moment van impact, een van de belangrijkste principes voor geweldig putten.

Basisprincipe # 2

Ogen boven of enigszins binnen de bal (doellijn). Met je ogen boven de bal en met de correcte grip zal je putter makkelijker op het juiste pad swingen. Ervan uitgaande dat je grip correct is, zal je putter over de lijn snijden als je ogen te ver buiten de bal zitten en zul je een pull slaan. Omgekeerd, als je ogen te ver binnen de bal zitten, zal je putter over een inside baan swingen en zul je pushes slaan. Door dus je ogen boven de bal te houden, zal je putter recht naar achter swingen en op de terugweg ook weer recht door de bal richting je doel. Echter, als je iets teveel met je ogen binnen de bal zit, is dat veel beter dan een setup met je ogen buiten de bal.

Deze twee set-up basisprincipes zorgen voor de grootste kans dat je je putter op de juiste lijn zult swingen met een square clubblad. Wat moet je doen met de rest van je stand? Zorg gewoon dat je comfortabel staat.

Leuke en eenvoudige oefening.

Een van de meest efficiënte oefeningen is om putts van 1.50 meter te slaan over een lijntje. Ga naar je locale doe-het-zelf winkel en haal een kalkslaglijnmolen. Die dingen kosten bijna niets en zijn extreem effectief. Gebruik deze kalklijn om een rechte lijn te trekken vanaf de hole bij een putt op de oefengreen. En ga vanaf daar zoveel mogelijk putts slaan. Neem een comfortabele setup in met de twee basisprincipes en maak gewoon putts van 1.50 meter over het lijntje. In no time zul je bijna iedere putt maken en alles leren wat je weten moet over de lijn en slag. Door de putter iedere keer op deze lijn te laten vertrekken en hem erover te laten swingen, zul je al snel begrijpen hoe de putter hoort te swingen en voelen. Daarnaast zul je een enorm zelfvertrouwen opbouwen, doordat je bal na bal in de hole ziet verdwijnen.

Dus kort samengevat – laat je handen tegen elkaar vallen voor een perfecte grip, houd je ogen boven de bal en oefen met een kalklijn. Ik garandeer je dat als je deze drie dingen toepast, je veel meer putts zult maken. Succes!

0 reacties op “Twee basisprincipes voor solide putten

Plaats een reactie


*