headershadow

Latest Blogposts

Perfectioneer de slagen met je wedges

Slagen met de wedges

Vandaag wil ik het met jullie hebben over wedges. Veel golfers onderschatten het belang van deze clubs, terwijl dit nu juist je scoring clubs zijn. Hoe eenvoudig wordt het als je binnen 70 meter van de green iedere keer de bal in 2 slagen uit kunt holen?

Hoe zeker ben jij ervan dat je de bal binnen 1 of maximaal 2 meter van de vlag krijgt met je wedges? Of ben je al blij als je überhaupt op de green terecht komt? In dit artikel zal ik uitleggen wat je moet doen om je wedgespel te verbeteren en zo je score drastisch te verlagen.

Aantal wedges.

De tijd dat golfers alleen een pitching wedge en een sandwedge in hun tas hadden, lijkt nu toch wel voorbij te zijn. Je kunt wedges op maat laten maken naar je eigen voorkeur. Ik denk dat het verstandig is om tenminste drie wedges in je tas te stoppen en misschien zelfs na te denken over vier.

Als je een pitching wedge, gapwedge (ook wel approachwedge genoemd), sandwedge en lobwedge in je tas hebt en het systeem toepast dat ik hieronder ga uitleggen, heb je eigenlijk 12 wedges in je tas. Op die manier heb je binnen de 70 meter van de hole dus altijd de juiste afstand in je tas.

Afstand.

Zodra je binnen de 70 meter van de hole bent beland en een pitch gaat slaan met een wedge is het zeer belangrijk dat je weet hoeveel meter je nog te gaan hebt naar de hole. Op veel golfbanen staan de afstanden aangeven op sprinklers en/of liggen er tegels in de fairway met 100 en 50 meter naar het midden van de green.

Dan is het nog een kwestie van uitstappen. Indien je geen afstandsmarkering tot je beschikking hebt, maak dan tien grote stappen vanaf de bal in de richting van de hole. Schat vervolgens in hoeveel keer dat stuk van tien stappen nog tussen jou en de hole past en je hebt grofweg je afstand.

Clubkeuze.

Nu is het zaak om de juiste wedge te selecteren voor de afstand die je moet slaan. Om dit te kunnen bepalen moet je weten hoever je je wedges slaat. Dit kun je het beste te weten komen door het uit te testen. Dit doe je door bijvoorbeeld je sandwedge te pakken en 15 ballen te slaan.

De eventuele missers tel je niet mee en de drie verste en de drie kortste ook niet. Van de andere ballen neem je het gemiddelde. Doe hetzelfde met de andere wedges uit je tas en je weet je gemiddelde afstand die je met je scoring clubs slaat.

Wedgesysteem

Om meerdere afstanden te kunnen slaan met je wedges is het zaak om te kunnen variëren in je backswing. Laten we ervan uitgaan dat je met je sandwedge gemiddeld 70 meter slaat als je een volledige swing maakt. Dan zul je met een driekwart backswing waarschijnlijk zo’n 62 meter slaan, met een halve backswing 54 meter en met een kwart 46. Let er wel op dat je wel een volledige finish maakt. Op die manier heb je dus met 1 club al 4 afstanden binnen de magische 70 meter van de hole afgedekt.

Als je hetzelfde doet met je andere wedges heb je er dus ineens 6 tot 12 afstanden in je tas bij. Oefen de drie verschillende backswings iedere keer als je gaat oefenen en noteer de verschillende afstanden per club die bij de desbetreffende backswing horen. 50 meter met een kwart pitching wedge moet net zo vanzelfsprekend worden als 145 meter met een ijzer 7 bij wijze van spreke.

Lijstje

Het slimste om te doen is een lijstje maken van de afstanden die je slaat, zodat je dat altijd kunt raadplegen zodra je binnen de 70 meter komt. Zo’n lijstje kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Wedge Swing Afstand
LW Full 58
¾ 50
½ 42
¼ 34
SW Full 70
¾ 62
½ 54
¼ 46
GW Full 82
¾ 74
½ 66
¼ 58
PW Full 94
¾ 83
½ 72
¼ 60

 

Zoals je ziet zitten sommige afstanden redelijk dicht bij elkaar of zijn zelfs gelijk. Je kunt met dit systeem dus bijvoorbeeld kiezen of je de afstand van 58 meter wil overbruggen met je full lobwedge slag of met je ¼ gapwedge. Bij de 1e mogelijkheid zal de bal een hogere balvlucht hebben en eerder stoppen. Dit zal de betere keus zijn als de vlag bijvoorbeeld voorop de green staat.

Succes met experimenteren.

0 reacties op “Perfectioneer de slagen met je wedges

Plaats een reactie


*